В СЛИВЕН ПРЕДСТАВИХА ЦЕННИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ
Четвъртък, 09 Юли 2009г. 07:30ч.

Ръководителят на експедиция ТЕМП Диана Димитрова представи пред журналисти част от експонатите, намерени в Попова могила край сливенското село Трапоклово.

Една от находките, които е открила експедицията, е златен гроб, който датира от ІІ век преди Христа. Гробните дарове са били положени в самата гробница. Имало е отпечатъци от дървено ковчеже, украсено със слонова кост. В него са били намерени дамски обувки.Предполага се, че обувките са на жена, тъй като са около 34 - 35 номер. Всичко по тях е запазено. Обувките са тип мокасини, плата и кожата по обувките са много добре запазени.

 

В гробницата са намерени и златни накити, мъжки пръстен с камък с тигрово око, който е кух, а не масивен, златна онула и няколко златни мъниста от огърлица. Това са типични мъжки украшения от Римската епоха, именно заради тях се предполага, че гробницата е на мъж, който по думите на Димитрова, не е от случаен произход.

Намерели са осем-девет глинени панички, които не са нещо необичайно за римската епоха, както и горели фрагменти от бронзови предмети. Всички намерени експонати от Попова могила край сливенското село Трапоклово вече са собственост на Регионален исторически музей – Сливен.

„Надявам се обувките да бъдат възстановени, за да могат да бъдат изложени във витрина”, каза Диана Димитрова. Тя допълни, че работата по Попова могила все още не е приключила. Експедиция ТЕМП ще продължи работата в селото още две-три седмици.

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.