Главно меню

ПРЕСЪЗДАДОХА НЕВИДИМИЯ САМОЛЕТ НА НАЦИСТИТЕ
Четвъртък, 09 Юли 2009г. 06:04ч.

Американски инженери са пресъздали невидим самолет, който нацистите са разработвали в годините на Втората световна война, надявайки се да постигнат обрат в хода на военните действия.

Прототипът на бомбардировача Horten Ho-229 е извършил успешни изпитателни полети през 1944 година, но на германците не им е стигнало време, за да го вкарат на въоръжение. В резултат е останало неясно дали той наистина е бил невидим за радарите.

 

Инженери на отбранителната компания Northrop-Grumman (участвала в разработката на "невидимия" B-2) са успели по чертежи и по единствения запазен прототип да създадат копие на Ho-229 в естествена големина и да го проверят експериментално. 

Строителството на модела е струвало 250 000 долара и е отнело 2500 човекочаса. Моделът не е предназначен за полети, но е дал възможност да бъде направен експеримент с радари.

Оказало се, че Horten Ho-229 не е бил напълно невидим за съществувалите по време на Втората световна война радари. Но е бил едва забележим и много бърз. Можел е например да долети до Лондон преди британските изтребители да бъдат вдигнати под тревога.

Документален филм за реконструкцията на самолета Horten Ho-229 ще бъде показан по телевизионния канал "Нешънъл джиографик".
 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.