ПАМЕТНИКЪТ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР
Сряда, 08 Юли 2009г. 08:21ч.

Не можем да си представим Сливен без присъствието на легендарния войвода Хаджи Димитър на централния сливенски площад. Един от неотменните символи на града, паметникът е свидетелство за славния подвиг и родната признателност. Изграден е през периода 1931 – 1935 година. Открит с тридневни тържества на 8 ноември 1935 година. Автори на паметника са скулптурът Стефан Пейчев и архитект Йордан Йорданов.

Паметникът има сложно архитектурно – пластично решение. Издигната на висок пиедестал /12 м./, фигурата на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър /3.60 м./ ярко се очертава на фона на “Сините камъни”. В основата на паметника са разположени бюстовете на сливенските възрожденци Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов, Иван Добровски.

През 1993 – 1994 година паметникът беше основно реставриран.

“Хаджи Димитър Асенов е сливенски гражданин, но той не принадлежи само на Сливен, той е на България и всеки кът от българската земя го счита за свой герой. Сливенци могат ада бъдат горди, че техният исторически град е дал великан, признат от цял народ, великан, за когото песни се пеят, за когото историята легенди разказва и чието име се носи от поколение на поколение като същинска легенда. ”(из „Слово при откриване на паметника” през 1935г.)

 

Copyright © 2009.www.sliven.info. Всички права запазени.